Jaarrekening 2019 Edam-Volendam
portal

Sociaal Domein/Samenleving

Speerpunten

Portefeuillehouder Zorg en Welzijn: Vincent Tuijp
Portefeuillehouder Volkshuisvesting: Albert Koning

Coalitieakkoord

Van Decentralisatie naar Transformatie

Komende tijd zal vooral ingezet worden op de zogenaamde transformatie. Het slimmer inzetten van de schaarse middelen of het realiseren van een beter resultaat met dezelfde financiële middelen. Verbindingen zowel in- als extern zullen moeten worden uitgebreid en geïntensiveerd.

Uitgangspunt is dat de uitvoering moet gebeuren met het geld dat er voor ontvangen wordt, maar ook niet minder dan dat. Daarom zullen mogelijke overschotten hiervan, voor zover nodig, bij de jaarrekening toegevoegd worden aan de bestemde reserve Sociaal Domein, waaruit mogelijke latere tekorten dan ook weer aangevuld kunnen worden. Het huidige zorgfonds zal hierin opgaan en als eerste buffer gelden.

Het langer thuis blijven wonen moet goed gefaciliteerd worden maar ook moet gezorgd worden voor voldoende plekken als dat niet meer kan. Ingezet wordt dan ook op een woon-zorgvoorziening in de Broeckgouw, ver/nieuwbouw van de Meermin, herontwikkeling Maria Goretti, behoud Notaris en de Seevanck en het ondersteunen van wooninitiatieven vanuit de bevolking. Voor de kom Edam zal de problematiek op gebied van woonzorg met voortvarendheid worden opgepakt.

Statushouders

Het college blijft zoveel als mogelijk voldoen aan de taakstelling. Voor een AZC in onze gemeente wordt niet geopteerd. Vluchtelingen en statushouders dienen evenredig te worden verdeeld over alle kernen binnen onze gemeente om concentratie met eventuele nadelige gevolgen te voorkomen. Toewijzing, hulpverlening en ondersteuning dient goed gemonitord te worden op rechtvaardigheid en doelmatigheid. Als vluchtelingen eenmaal wonen moet periodiek gemonitord worden of het allemaal goed gaat en zij zich aanpassen in hun leefomgeving.

Wonen & Zorg

De Woonvisie is gereed. Parallel daaraan zal de Woonzorgvisie worden opgesteld en daar waar mogelijk worden geïntegreerd. Belanghebbende partijen zoals corporaties en zorgaanbieders zullen hierbij worden betrokken. Op basis van deze documenten zal worden bepaald wat wenselijke programma's zijn voor specifieke inbreilocaties zodat op de juiste plaatsen en naar behoefte onder meer eengezinswoningen, seniorenwoningen, zorgwoningen en woningen voor éénpersoonshuishoudens worden gerealiseerd. De urgentie voor woningzoekende senioren in onze hele gemeente, met name in Edam en Oosthuizen is hoog en dient zo snel als mogelijk te worden opgelost.

Er zal een visie op de ouder wordende inwoner worden opgesteld om bij nieuwe ontwikkelingen goed te kunnen anticiperen op de toekomst.

Voor wat betreft de invulling van de aanwezige en toekomstige inbreilocaties in Edam, Volendam en de kernen in Zeevang zal de Woonvisie als leidraad dienen, waarbij huisvesting voor senioren, starters, eengezinswoningen en sociale huur het meest belangrijke zijn.

Het voormalig Cultureel Centrum in Oosthuizen is zeer geschikt als locatie voor nieuw te ontwikkelen senioren - en starters woningen (Koop / huur), gezien de onmiddellijke nabijheid van de voorzieningen in het dorp en de ontwikkeling van een zorgcentrum in het voormalige gemeentehuis conform het visiedocument Raadhuisstraat.

Alcoholontmoediging en Preventie drugsgebruik

Dit onderwerp blijft permanente aandacht vragen. Zowel qua handhaving als preventie. Goede voorlichting voor de jeugd en ouders speelt hierin een belangrijke rol. Ook maatschappelijke - en sportinstellingen moeten in staat worden gesteld hierin een alternatief te kunnen bieden en hun rol te pakken. Nu de jeugdzorg een verantwoordelijkheid van de gemeente is geworden, is dit des te belangrijker geworden.
In 2018 wordt het programma LEF opgestart, met ondersteuning vanuit wetenschappelijk onderzoek. LEF is een programma geïnspireerd op het IJslandse model voor een gezonde en gelukkige samenleving, waarin overmatig middelengebruik en verslavingen worden voorkomen/bestreden door een brede bottom-up benadering die zijn wortels heeft in onze eigen samenleving.
De impact hiervan is in potentie groot, en zal bij voldoende aansluiting vanuit de bevolking een stevige impact hebben. Daarom is investeren voor de lange termijn belangrijk: het programma verdient een stevige basis en verankering binnen het sociaal domein en onze samenleving, met een passend communicatieprogramma.

Nadere toelichting

Niet van toepassing

Doelen en ambities

Van Decentralisatie naar Transformatie

Een betere verbinding en samenwerking tussen formele en informele zorg, waarbij beter en meer gebruik kan worden gemaakt van voorliggende voorzieningen. Dit is in lijn met de vastgestelde koepelnota. De monitor levert een beter inzicht, kwantitatief en kwalitatief, voor de raad over de stand van zaken in het Sociaal Domein.

Ondersteuning op maat wordt geleverd, zodat mensen met het versterken van hun sociale netwerk langer deel kunnen nemen aan de samenleving en daarbij bijvoorbeeld langer thuis kunnen blijven wonen, waarbij hun kwaliteit van leven zo hoog mogelijk is.
Het gaat hierbij om:

  • Het versterken van hun sociale netwerk;
  • Gezond en veilig opgroeien
  • Werken naar vermogen
  • Goede toegang voorzieningen
  • Zorg op maat
  • Toeleiding naar zorg
  • Versterking eigen kracht
  • Betere koppeling formele en informele zorg

Statushouders

  • Het concrete resultaat van deze aanpak is dat er voldaan wordt aan de taakstelling voor de huisvesting van statushouders.
  • Als gevolg van het groter aantal statushouders in onze gemeente wordt breed ingezet op scholing, participatie, gezondheidszorg en sociaal cultureel werk en vluchtelingenwerk.

Wonen & Zorg

(Realisatie van) voldoende wooneenheden die aansluiten op de zorgbehoefte.

Alcoholontmoediging en Preventie drugsgebruik

  • Ouders en kinderen zijn bewust van de risico’s en leren zelfstandig keuzes te maken.
  • Ouders en kinderen weten waar zij hulp kunnen vinden als het nodig is.
  • Een wetenschappelijk onderbouwd preventie- en handhavingsplan (Programma LEF).

Wat wilden we daarvoor doen

Van Decentralisatie en transitie naar Transformatie

2019

2020

2021

2022

Integreren formele en informele zorg

X

Het uitbrengen van een kwartaalmonitor sociaal domein

X

X

X

x

Uitvoering geven aan project Toegang

X

X

X

x

Uitvoering geven aan nota Schuldhulpverlening

X

X

X

X

Uitvoering geven aan nota Jeugd / WMO

X

X

X

X

Versterken Voorliggend Veld

X

X

X

X

Statushouders

2019

2020

2021

2022

Voldoen aan taakstelling

X

X

X

X

Wonen & Zorg

2019

2020

2021

2022

Realisatie woon-zorgcomplex De Broeckgouw

X

Uitvoeren nota woonzorgvisie

X

X

X

X

Alcoholontmoediging en preventie drugsgebruik

2019

2020

2021

2022

Uitvoeren nota Leefstijl

X

X

X

X

Evalueren en opstellen nota Leefstijl

X

Integraal preventie- en handhavingsplan

X

X

X

X

Uitvoeren programma LEF

X

X

X

X

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Van Decentralisatie naar Transformatie

Integreren formele en informele zorg

Er is een stevig begin gemaakt met het project allen voor een, waarin invulling gegeven wordt om de ketens van het zorg- en veiligheidsdomein op elkaar af te stemmen om individuele inwoners en gezinnen de hulp te bieden die ze nodig hebben. Dit vanuit het principe: ‘één gezin, één plan en één regisseur’. Het streven is om burgers zo snel als mogelijk in de passende zorg te krijgen, te houden en door te geleiden naar het lokale veld wanneer de hulp afdoende is geweest. Door met elkaar (gemeenten en zorginstantie) de doorlopende zorglijn te creëren dragen wij eraan bij dat onze burgers van lokale hulp tot de meest intensieve hulp de ondersteuning krijgen die nodig is. Het individu en zijn of haar gezin staan hierin centraal in het organiseren van de hulp en ondersteuning.

Het uitbrengen van een kwartaalmonitor sociaal domein

Er is in 2019 een monitor in eerste vorm ontwikkeld en gepresenteerd aan de raad, ter afstemming van de ingeslagen route en de raad te informeren over de mogelijkheden en onmogelijkheden van een dergelijke monitor. De volgende stap is het integreren van de dataverzameling in de dagelijkse processen aangezien een aantal zaken nog niet geautomatiseerd verzamelt kunnen worden.

Uitvoering geven aan Project Toegang

In het tweede kwartaal is gestart met de doorontwikkeling van de "Toegang". In de toegang tot zorg (Breed Sociaal Loket, Centrum Jeugd en Gezin en Wijksteunpunt) kunnen inwoners terecht wanneer zij tijdelijk ondersteuning of hulp / zorg nodig hebben. Onderwerpen zijn deskundigheid, samenwerking, dienstverlening en werkprocessen. Er zijn nu twee kwaliteitsmedewerkers werkzaam in de Toegang en er is inzicht in de verbeterpunten. Hier wordt uitvoering aan gegeven. Onlangs is gestart met de ontwikkeling van een lange termijnvisie op de Toegang  in relatie tot de transformatieopgave in het sociaal domein.

Uitvoering geven Nota schuldhulpverlening

In 2019 heeft de gemeente, de sectie Breed Sociaal Loket, een pilot gedraaid om de schuldhulpverlening deels in eigen beheer uit te voeren. Deze pilot is inmiddels intern geëvalueerd met alle betrokkenen en daar zijn enkele aanbevelingen uitgekomen welke in 2020 verder uitgewerkt zullen worden inclusief de aanbesteding voor de zwaardere schuldhulpverlening.

Uitvoering geven aan Nota jeugd / Wmo

In 2018 is de nota Jeugdbeleid 2018 vastgesteld. Er is gestart met de uitvoering van deze nota, onder andere door het Jongerenwerk (preventief jongerenwerk) in te kopen. In 2019 is het contract met de aanbieder van het Jongerenwerk beëindigd en is er een nieuwe aanbieder gecontracteerd. Met deze nieuwe aanbieder is de opdracht verder geconcretiseerd en inmiddels loopt dit naar behoren. De raad zal binnenkort een evaluatie van 2019 ontvangen.

Centrum Jeugd en Gezin
Vanuit het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) wordt door de inzet van de pedagogisch adviseur preventieve opvoedondersteuning aangeboden. De ondersteuning bestaat uit themabijeenkomsten, cursussen, opvoedspreekuur, huisbezoeken, online advies en telefonisch advies. Omdat er voor de pedagogisch adviseur geen ruimte en tijd was om nieuwe initiatieven of producten te ontwikkelen, vanwege het beperkte aantal uren per week, zijn in 2019 de uren voor pedagogische advisering uitgebreid met 15 uur per week.

Jeugd

In 2019 is na een aanbestedingsprocedure de opdracht voor de organisatie en coördinatie van de activiteiten voor jongeren gegund aan de Alliantie Kansrijk (samenwerking Sportkoepel en CBW). Het organiseren en verder ontwikkelen van het aanbod is gestart. De activiteiten zijn staan in het teken van het ontdekken en ontwikkelen van talenten op creatief, technisch, cognitief en sportief gebied. Het gaat daarbij niet om ergens de beste in zijn, maar om te ontdekken waar je goed in bent. Daarbij worden vanuit deze organisatie een deel van de LEF activiteiten georganiseerd en gecoördineerd om op vrijdag en zaterdagavond een alternatief te bieden voor het gebruik van alcohol. Onderdeel van de opdracht is het betrekken van de jeugd, hun ouders en stakeholders (verenigingen, inwoners, scholen, jongerenwerk enz.). Ook dit deel is opgepakt en er ontstaan diverse samenwerkingen om gezamenlijk activiteiten vorm te geven en uit te voeren.

Versterken voorliggend veld

Diverse genoemde activiteiten die vallen onder de Transformatie ondersteunen het versterken van het voorliggend veld. Het gaat hierbij vooral onder andere om het project Toegang en de betere verbinding tussen formele en informele zorg. Concreet is er ingezet op de zichtbaarheid van het wijksteunpunt Edam door middel van promotieactiviteiten en de ontwikkeling van een folder. Hiernaast is de bereikbaarheid van het wijksteunpunt verhoogd, doordat er een algemeen telefoonnummer en mailadres in gebruik zijn genomen, waardoor burgers nog makkelijker dan voorheen hun vraag voor ondersteuning kunnen neerleggen bij de professionals.
Binnen het Centrum voor Jeugd en Gezin is extra aandacht geweest voor de behoefte van ouders om ondersteuning in de opvoeding te krijgen, waarbij maximaal is ingezet op het geven van oudercursussen voor kinderen van verschillende leeftijden. Deze inzet onderstreept het preventieve karakter van het CJG.

Tenslotte dient vermeld te worden dat in de tweede helft van 2019 de samenwerking is opgestart met Vitaal Waterland, waar een breed scala aan partijen met allerlei initiatieven de  druk op het zorgstelsel willen verminderen door in te zetten op het versterken van eigen kracht.

Statushouders
Door een goede samenwerking met woningcorporaties is  de achterstand in de taakstelling van de huisvesting van statushouders nagenoeg ingelopen. Op 1 januari 2019 was er een achterstand van 11. In totaal moesten er daarmee in 2019  37 personen gehuisvest worden om aan de taakstelling te voldoen en de achterstand weg te werken. Op 31 december 2019 waren er 36 mensen gehuisvest. De taakstelling is dus op 1 na gehaald en de achterstand fors ingelopen.

In 2019 is daarnaast gestart met verkenningen wat de invoering van het nieuwe inburgeringsstelsel vanaf 1 januari 2021 gaat betekenen vanuit het standpunt dat iedereen mee doet. Het liefst via betaald werk en daar moet de inburgering dan ook aan bijdragen. Om de periode voor de inwerkingtreding van de wet optimaal te gebruiken (2019/2020) ondersteunt het ministerie gemeenten bij het uitvoeren van pilots. Zodoende kunnen lessen worden getrokken uit de bestaande gemeentelijke praktijk en nieuwe, innovatieve werkwijzen.
Er is nauw contact tussen gemeente, vluchtelingenwerk en andere betrokken organisaties als bibliotheek, scholen en ondernemers om de statushouders in te burgeren. Deze aanpak wordt geïntensiveerd bij de voorbereiding van de nieuwe Wet Inburgering.

Wonen & Zorg

Realisatie woon-zorgcomplex De Broeckgouw

De eerste paal voor het woon-zorg complex in de Broeckgouw is in 2019 geslagen. De projectgroep met betrokken partijen draait goed.  

Uitvoeren nota Woonzorgvisie

De uitvoering van de woonzorgvisie vindt plaats. In 2019 lag de focus op de door-decentralisatie van Beschermd wonen (in samenhang met maatschappelijke opvang), het vormgeven van Huiskamers XL en preventieve activiteiten om mensen langer thuis te kunnen laten wonen.

Alcoholontmoediging en Preventie drugsgebruik

Het jaar 2019 stond in het teken van bewustwording (communicatie), handhaving en voorbereiding van de interventies. De focus lag op vier acties: voorlichting op het onderwijs voor ouders en jeugd, het opzetten van alternatieve activiteiten voor jeugd, bewustwordingscampagne onder ouders en handhaven van de Drank- en Horecawet. Voor de voorlichting op het onderwijs en het opzetten van de alternatieve activiteiten zijn geschikte partijen gevonden middels een aanbesteding. De bewustwordingscampagne is gevoed door data uit het ouderonderzoek, waar belangrijke signalen uit zijn gekomen voor de cursussen om ouders handvatten te bieden. Op 23 november 2019 heeft de kick off plaatsgevonden in de PX.
Samen met de horeca is het handhavingstraject uitgevoerd en verder vormgegeven. Voorbeelden hiervan zijn de controles door mysteryshoppers en de narcoticahond in de horecagelegenheden.   

ga terug
Deze pagina is gebouwd op 06/25/2020 08:37:20 met de export van 06/24/2020 14:04:04