Jaarrekening 2019 Edam-Volendam
portal

Ruimtelijke Ontwikkeling

Speerpunten

Portefeuillehouder: Wim Runderkamp

Coalitieakkoord

Duurzaamheid is een belangrijke prioriteit en dit staat centraal in de duurzaamheidsagenda.

Door uitvoering van de duurzaamheidsagenda gaat de gemeente haar voorbeeldrol invulling geven door de openbare verlichting te verduurzamen, maar ook verduurzamen van maatschappelijk en gemeentelijk vastgoed waaronder buurthuizen, scholen, bibliotheken, sporthallen, zwembad, ambtelijke huisvesting, et cetera.

Inmiddels is ook het besluit genomen om nieuwbouw gasloos uit te voeren uitgaande van bijna energie neutrale gebouwen (BENG) tot ‘0-energie op de meter’ als uitgangspunt te (laten) hanteren. Ook initiatieven vanuit het bedrijfsleven worden in dat kader gestimuleerd.

Voor windmolens is in onze gemeente geen plaats. Het belang van een open horizon en toerisme wegen in dit verband zwaarder.

Door duurzaamheid structureel op te nemen in de Meerjaren Onderhoudsplanning (MOP) van gemeentelijk vastgoed kan de gemeente Edam-Volendam kansen benutten om duurzaamheid op een kostendekkende manier mee te nemen bij het reguliere onderhoud.

Nadere toelichting

De duurzaamheidsagenda is eind 2017 vastgesteld en met het nieuwe klimaatakkoord krijgt duurzaamheid ook landelijk een belangrijke rol. Het gasloos bouwen is inmiddels in een stroomversnelling terecht gekomen. In regionaal verband (MetropoolRegio Amsterdam) heeft de gemeente zich daaraan gecommitteerd door de ondertekening van een intentieverklaring. Daarin is vastgelegd dat het uitgangspunt voor alle nieuwe ontwikkelingen binnen het MRA-gebied gasloos bouwen is. Fase 9 & 10 van projectontwikkeling Broeckgouw vormt hiervan het eerste tastbare resultaat. De energietransitie van de bestaande omgeving is momenteel in onderzoek en vormt een wezenlijk onderdeel van de op te stellen omgevingsvisie.

Doelen en ambities

  1. Een bijdrage leveren aan een beter milieu.
  2. Lagere energiekosten gemeentelijk vastgoed.
  3. Invulling geven aan de voorbeeldfunctie van de overheid.
  4. Verduurzaming, reductie CO2-uitstoot en energiebesparing door inwoners, bedrijven binnen de gemeente en de gemeente zelf.

Wat wilden we daarvoor doen

Milieu & Duurzaamheid

2019

2020

2021

2022

Verduurzamen gemeentelijk vastgoed

X

X

X

X

Verduurzamen openbare verlichting

X

X

X

X

Uitvoeren van Duurzaamheidsagenda

X

X

X

X

Actualiseren Duurzaamheidsagenda

X

Duurzaamheid zichtbaar meewegen bij elke ontwikkeling en beleidsnotitie

X

X

X

X

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Duurzaamheid
Afgelopen jaar is de uitvoering van de duurzaamheidsagenda gecontinueerd en verder uitgebouwd.
Middels voorlichtings- en inspiratiebijeenkomsten zijn onderwerpen als energiebesparing, klimaatadaptatie en circulaire economie onder de aandacht gebracht bij medewerkers, inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties.
Voorts is een start gemaakt met de verduurzaming van de eigen organisatie.
Voor het onderwerp Circulair Ondernemen wordt een regionaal (MRA)-programma ingericht, waar gemeente Edam-Volendam op aanhaakt.
Vanuit het Klimaatakkoord worden gemeenten verplicht te werken aan een Regionale Energie Strategie (RES) en Transitie Visie Warmte (TVW) om zo alle belanghebbenden een beeld te geven van de stappen naar een aardgasvrije en energie-neutrale gebouwde omgeving in 2050.
De in 2018 opgestelde duurzame meerjaren-onderhoudsplannen zijn in oktober 2019 door de gemeenteraad vastgesteld. De uitvoering van de tweede tranche onderhoudsplannen is verplaatst naar 2020.
Het verduurzamen van de openbare verlichtingen vindt vanuit de afdeling Openbare Werken (programma 4) plaats, waar het uitvoeren van het beleidsplan openbare verlichting 2017-2022 en daarmee de verduurzaming daarvan ter hand is genomen. Van dit vijfjarenplan is na 3 jaar inmiddels ruim 50% van de werkzaamheden gerealiseerd.
Het zichtbaar meewegen van duurzaamheid in ontwikkelingen en beleidsnotities is overgegaan in de going concern. Vanuit de beleidsmedewerker duurzaamheid wordt hierop gestuurd en geadviseerd.

Regionale Energiestrategie (RES)
De RES wordt een document waarin tot het jaar 2030, de regionale opgaven ‘duurzame opwek van elektriciteit’ en ‘aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving’ uit het Klimaatakkoord zijn uitgewerkt.
In 2019 is door de gemeente Edam-Volendam de startnotitie vastgesteld.
De verdere uitwerking en vaststelling vindt plaats in het voorjaar van 2020.

ga terug
Deze pagina is gebouwd op 06/25/2020 08:37:20 met de export van 06/24/2020 14:04:04