Gemeenschappelijke regelingen
- Gemeenschappelijke regelingen Gemeenschappelijke Regeling Twiske-Waterland
Gemeenschappelijke regelingen
Gemeenschappelijke Regeling Twiske-Waterland
Vestigingsplaats
Oostzaan
Website
Programma
3
Gemeentelijk belang
Jaarlijkse bijdrage en gemeentelijke vertegenwoordiging in het Algemeen Bestuur. De gemeente wordt in het Algemeen Bestuur vertegenwoordigd door wethouder Schütt. Aandachtpunt is de komende jaren het meekoppelen met voornamelijk recreatiepaden bij de dijkversterking langs het Markermeer. In de gemeente Edam-Volendam ligt een groot deel van de te versterken dijk.
Visie
De voorheen gescheiden gemeenschappelijke regelingen van Recreatieschap het Twiske en Landschap Waterland hebben elk een eigen visie/plan.
De visie van Het Twiske is geactualiseerd in 2014 en schetst samengevat de volgende horizon:
Over 10 jaar (2024) is Het Twiske een dynamisch en populair recreatiegebied.
Een divers aanbod aan recreatieve mogelijkheden, activiteiten en horeca zorgen ervoor dat bezoekers een hele dag in Het Twiske door kunnen brengen zonder een moment van verveling.
knelpunten in de bereikbaarheid zijn weggenomen en Het Twiske is verankerd in alle doorgaande routes en het omliggende landschap.
Ook voor de muziekliefhebber valt er veel te beleven op een van de drie muziekfestivals die Het Twiske rijk is.
De natuur krijgt alle ruimte in de extensieve zones en ook in de intensieve zones is er alle ruimte en zal ook de rust en ruimte zoekende recreant buiten de topdagen zeker aan haar trekken komen.Voor Landschap Waterland werd in 2012 het Recreatieplan geactualiseerd. Dit plan bevat de volgende hoofdpunten:
de grootste recreatiedruk wordt opgevangen in de directe randen van de steden Amsterdam, Zaanstad en Purmerend
dit gebeurt door groengebieden als Noorderstrook, Twiske, Groengebied Purmerland, Purmerbos en Hemmeland op te waarderen en onderling hoogwaardig te verbinden tot een recreatieve hoofdstructuur
Hierdoor kan de bestaande belevingswaarde van het overig landelijk gebied voor de rust-, natuur- en cultuurminnende recreant behouden blijven.Het recreatieschap werkt aan een Ambitiedocument en een uitvoeringsprogramma. Deze documenten vervangen de visie Twiske en het Recreatieplan van Landschap Waterland. De Ambitie en uitvoeringsprogramma geven een samenhangende programmering voor het hele werkgebied van Twiske-Waterland, gericht op 2040.
Na het vaststellen van het Ambitiedocument (verwacht 2020) besluit het bestuur over de totstandkoming van het uitvoeringsprogramma. Dit programma bevat een vierjarige planhorizon en wordt jaarlijks getoetst, geactualiseerd en voorzien van een volgende jaarschijf. Belangrijk daarvoor is afstemming op de MRA-agenda en de ontwikkelingen in de Amsterdam Wetlands.
Door deze werkwijze krijgt het programma een voortschrijdend en adaptief karakter en is participatie af te stemmen op de thema’s en opgaven die aan de orde komen.Beleid
Openbaar belang
Het voorzien in een behoefte van de inwoners en bezoekers aan openluchtrecreatie in de directe omgeving van dorp en stad.
Risico's
Bedragen
* € 1.000
Eigen vermogen
Vreemd vermogen
Financieel resultaat
0
Financiële toelichting
- Gemeenschappelijke regelingen Omgevingsdienst IJmond
Gemeenschappelijke regelingen
Omgevingsdienst IJmond
Vestigingsplaats
Beverwijk
Website
Programma
3
Gemeentelijk belang
Met de inwerkingtreding van de wet Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (VTH) is de overdracht van deze zogenaamde basistaken een verplichting geworden. Het is daarbij ook een verplichting geworden om dat in de vorm van een te regelen. De gemeente is voor wat betreft deze basistaken dan ook per 1 mei 2017 toegetreden tot de gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst IJmond.
De gemeente wordt in het bestuur vertegenwoordigd door wethouder Runderkamp.
Visie
De omgevingsdienst IJmond draagt bij aan het bereiken en in stand houden van een veilige en duurzame fysieke leefomgeving en een goede omgevingskwaliteit binnen haar werkgebied. Daarbinnen inspireren wij burgers en bedrijven tot het nemen van eigen verantwoordelijkheid. Het resultaat is een landelijk vooruitstrevende en toekomstbestendige voorbeeldorganisatie waar partners met vertrouwen mee samenwerken.
Beleid
Openbaar belang
Door bundeling van specialismen realiseren wij, namens onze gemeenten en provincie, een grotere efficiëntie en een hogere kwaliteit van onze werkzaamheden. Het geeft ons ook de mogelijkheid om gemeente overstijgende projecten breed op te pakken. Belangrijk, want milieu stopt niet bij de grenzen van een gemeente. Denk hierbij aan thema's als mobiliteit en luchtkwaliteit.
Risico's
Bedragen
* € 1.000
Eigen vermogen
Vreemd vermogen
Financieel resultaat
0
Financiële toelichting